Kaakfysiotherapie

De kaakfysiotherapeut, ook wel orofaciaal therapeut genoemd, kan u helpen bij klachten in het hoofd/halsgebied en het kauwstelsel. 

Deze specialist geeft uitleg over het functioneren en gebruik van het kauwstelsel en voorziet u van advies voor correct gebruik ervan. 

Daarnaast kan de kaakfysiotherapeut helpen bij het afleren van bepaalde (verkeerde) gewoontes die leiden tot overbelasting van het kauwstelsel, vaak zonder dat u zich hiervan bewust bent.

Wat doet een kaakfysiotherapeut?

Met advies en begeleiding kan de kaakfysiotherapeut helpen bij het afleren van deze gewoontes, zoals het klemmen van de kiezen, tongpersen en tandenknarsen. Kaakfysiotherapie kan effectief zijn bij veelvoorkomende klachten zoals:

  • Knappende kaakgewrichten
  • Kaakklemmen en/of tandenknarsen
  • Oorsuizen of oorklachten
  • Nek- en schouderklachten
  • Hoofdpijnklachten
  • Spanningsgerelateerde klachten in het hoofd/halsgebied

Daarnaast leert de kaakfysiotherapeut de patiënt zelfmassage voor ontspanning van de kauwspieren, het vergroten van de mondopening, ontspanningsoefeningen en oefeningen om de functie van het kauwstelsel te verbeteren.

Meer dan 21% van de Nederlandse bevolking heeft wel eens last van deze kaakproblemen, maar slechts 2-3% zoekt hulp.

De behandeling wordt vergoed door de verzekering indien u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie. Sinds 2007 kunt u zonder verwijzing van de huisarts rechtstreeks naar de fysiotherapeut via de directe toegankelijkheid.